Europese coalitie tegen borstkanker
Strijden voor een optimale zorg

NL

Een Europese strategie tegen borstkanker

Europäisches Parlament
Rue Wiertz, ASP 12G142
B - 1047 Bruxelles
Telefon:
00322 / 284.75 35
Telefax:
00322 / 284.95 35
e-mail:
kjoens@europarl.eu.int


Karin Jöns
Europa-Abgeordnetenbüro
Findorffstraße 106
D - 28215 Bremen
Telefon:
0421 / 350 18 17
Telefax:
0421 / 35 31 21
e-mail:
karin.joens@t-online.de
 


European Parliament’s Press Release

Strasbourg 5 June 2003

EEN EUROPESE STRATEGIE TEGEN BORSTKANKER
HET EUROPEES PARLEMENT VRAAGT OM MAMMOGRAFISCHE SCREENING EN BORSTCENTRA

Elk jaar worden in de Europese Unie 216.000 vrouwen geconfronteerd met de diagnose van borstkanker.
Per jaar sterven 79.000 vrouwen aan borstkanker. Dit aantal is hoog. Indien alle vrouwen toegang zouden kunnen hebben tot doeltreffende opsporingsprogramma’s, dan zouden per jaar 25.000 vrouwen minder sterven ten gevolge van borstkanker.

Rekening houdend met deze dramatische cijfers, vraagt de grote meerderheid van het Europees Parlement de lidstaten om tegen 2008 de vereiste voorwaarden te scheppen om de sterfte ten gevolge van borstkanker in de Europese Unie met 25% te reduceren.
Er wordt ook gevraagd om de verschillen in overlevingskansen van vrouwen in de verschillende landen te verminderen met 5%. Het verschil kan vandaag oplopen tot 16%.

Rapporteur Karin Jöns: “Het indrukwekkende succes dat een aantal individuele Europese lidstaten geboekt hebben in de strijd tegen borstkanker heeft aangetoond dat dit doel kan bereikt worden indien de politieke en medische wereld samen het probleem aanpakken”.

Karin Jöns herinnert eraan dat de Europese Commissie reeds in 1992 voor de eerste keer Europese richtlijnen publiceerde over de mammografische screening. Deze richtlijnen werden uitgewerkt door experts van het Europees Borstkanker Netwerk. Zij stelt dat deze Europese richtlijnen wereldwijd de opstelling van kwaliteitsnormen voor gevolg hadden. Hun invoering zou, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, de sterfte ten gevolge van borstkanker kunnen doen dalen met 35%. Het is onaanvaardbaar dat, vandaag, slechts in 8 Europese lidstaten voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar een kwaliteitsvol programma van vroegtijdige opsporing georganiseerd wordt.

Karin Jöns: “90% van de gevallen van borstkanker kunnen genezen, op voorwaarde dat ze tijdig en correct gediagnosticeerd en behandeld worden. Het allerbeste screeningsprogramma dient tot niets wanneer ook de behandeling niet voldoet of fout is. Precies daarom hebben we nood aan multidisciplinaire centra over heel Europa, waarin gespecialiseerde medische teams exclusief en op een multidisciplinaire manier goedaardige en kwaadaardige afwijkingen behandelen. In de lidstaten waar zulke centra reeds bestaan, hebben studies bewezen dat de vrouwen er betere genezingskansen hebben. Opdat elke vrouw die geconfronteerd wordt met borstkanker in een dergelijk centrum zou kunnen behandeld worden, volstaat het om één centrum te installeren per 300.000 inwoners.”

Karin Jöns: “Elke vrouw in Europa moet, ongeacht haar woonplaats, haar sociale status of haar opleiding, recht hebben op dezelfde kwaliteitsvolle opsporing en behandeling. Daarom zullen het Parlement en de Commissie tegen 2006 een eerste balans opmaken. De lidstaten moeten dan aantonen dat ze daadwerkelijk vooruitgang geboekt hebben op het domein van de medische omkadering van borstkanker. Dit maakt deel uit van de strategie tegen borstkanker die het Europees Parlement vraagt. Enkel wanneer we onze ervaringen uitwisselen, goede praktijkvoering en benchmarking tot stand brengen, zullen we vooruitgang boeken in de strijd tegen borstkanker.”

De voornaamste eisen van het Europees Parlement in verband met de vroegtijdige opsporing via mammografie zijn:

1. Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar moeten het recht hebben om de twee jaar een kwaliteitsvolle mammografie in gespecialiseerde en erkende centra te laten uitvoeren, en dit op kosten van de ziekteverzekering.

2. Elke mammografie moet beoordeeld worden door twee radiologen, onafhankelijk van elkaar (zgn. dubbele blinde lezing). Die radiologen moeten elk minstens 5000 mammografieën per jaar lezen; dit om voldoende expertise op te bouwen.

3. Apparatuur moet regelmatig gecontroleerd worden door een nationaal onafhankelijk organisme; dit om de optimale opnamekwaliteit te garanderen en de hoeveelheid straling te beperken.

Een multidisciplinair borstcentrum moet aan de volgende criteria beantwoorden:

1. Elk centrum voert per jaar minstens 150 chirurgische ingrepen uit naar aanleiding van een eerste diagnose van borstkanker (zgn. primaire borstkankers). De chirurgen gespecialiseerd op het vlak van goedaardige en kwaadaardige afwijkingen, voeren minstens 50 operaties uit per jaar. Er kunnen samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen aangegaan worden indien individueel per instelling het streefcijfer van 150 niet gehaald wordt.

2. Het medische team van een multidisciplinair borstcentrum moet gespecialiseerd zijn in de behandeling van goedaardige en kwaadaardige afwijkingen en het moet regelmatig deelnemen aan bijscholingsprogramma’s. De chirurgen voeren enkel borstoperaties uit.

3. Wekelijkse multidisciplinaire vergaderingen met gevalsbesprekingen zijn absoluut noodzakelijk. Zij moeten georganiseerd worden in het centrum waar de patiënte geopereerd wordt.

 
Europäisches Parlament •
Palais de l’Europe • F-67006 Strasbourg
Telefon 0033388 / 17 55 35 • Telefax 0033388 / 17 95 35
Internet: http://www.joens.de