Europese coalitie tegen borstkanker
Strijden voor een optimale zorg

NL

Agenda 2015


20-21 nov. 2015 - Belgian Breast Meeting

De Belgian Breast Meeting wordt georganiseerd door Europa Donna Belgium samen met meerdere wetenschappelijke verenigingen.

Dit jaar zullen meerdere leden van Europa Donna Belgium actief deelnemen als zittingvoorzitter of als spreker. Erika Joos, Fysioterapeute, ondervoorzitster Europa Donna Belgium, zal tijdens de zitting « quality of life » spreken over herstel na borstkanker.
Aan de orde zijn de laatste evoluties over beeldvorming, diagnostiek, levenskwaliteit, primaire preventie ,locoregionale en systeembehandeling. Er is een politieke sessie waarin de implicaties van het kankerregister op de borstklinieken federaal en regionaal belicht wordt

Europa Donna Belgium nodigt U uit om deel te nemen aan deze zitting van 2015 die doorgaat in Hotel Golden Tulip, Brussels Airport.
Programma en inlichtingen : www.belgianbreastmeeting.be


Artikel lezen


14 nov 2015 - Infovoormiddag "Borstkanker"

Infovoormiddag borstkanker - 2015Wilt u de nieuwste stand van zaken op het gebied van borstkankers kennen? Stichting tegen Kanker en Europadonna vertellen u er graag alles over tijdens een infovoormiddag op 14 november 2015. Omdat borstkanker 1 vrouw op 9 treft, willen wij een zo breed mogelijk publiek zo goed mogelijk inlichten. 

Op onze infovoormiddag behandelen experts heel wat onderwerpen. Zo komen de technieken rond de zogeheten schildwachtklier aan bod, maar ook manieren om lymfoedeem (dikke arm) te voorkomen of beter te behandelen. De indicaties voor radiotherapie worden onderzocht en uitgelegd, de genetische test staat in de belangstelling (voor wie zijn ze nu eigenlijk bestemd en wat zijn de praktische gevolgen ervan?), de rol van fysieke activiteit tijdens de ziekte en de risico’s en voordelen van bepaalde voedingssupplementen passeren de revue. Daarnaast neemt een patiënte het woord, die haar emotionele verhaal uit de doeken doet. Ook het publiek wordt betrokken: er zijn twee vraag-antwoordsessies zodat de toeschouwers vragen kunnen stellen. 

De infovoormiddag is in de eerste plaats bedoeld voor een niet-medisch publiek – uiteraard zijn gezondheidsprofessionals ook welkom – en er bestaat geen twijfel over: het wordt een voormiddag vol boeiende uitwisselingen en hoopgevende boodschappen.

Wanneer : 14 november 2015 | van 9 u. tot 13 u.

Waar : Aula Jan Fabre Universiteit Antwerpen, Campus Middelheim 2020 Antwerpen

Meer inlichtingen oveer de programma op de webpagina van de Infovoormiddag "Borstkanker"
 
Interesse? Aarzel niet om u in te schrijven, het aantal plaatsen is beperkt!


Artikel lezen17-18 oct 2015 - Pan European Conference European Breast Cancer Advocacy: Time for action on equal access

Meerdere leden van Europa Donna Belgium zullen aan deze Europa Donna Pan European Conference conferentie deelnemen.

Het thema is : "zelfde mogelijkheden en rechten voor iedereen ».

De perspectieven van de Europese Commissie over de toegankelijkheid van de zorg in verband met borstkanker in Europa worden belicht, de nationale kankerplannen.Er is een ronde tafel over de actuele stand i.v.m.opzoekingen en behandeling, plannen voor genezen vrouwen, de « mind-body »benadering... Er zullen verschillende ateliers zijn waarin de deelneemsters de beste aanpak in de strijd tegen borstkanker zullen vernemen.

Meer inlichtingen oveer deze bijeenkomst in Parijs staan op de webpagina van deze Pan-Europese Conferentie.


Artikel lezen


15 okt 2015 - Breast Health Day

Oktober, de roze maand. Maand voor sensibilisatie tegen borstkanker. Maand vol informatie, conferenties, activiteiten...

Zoals elk jaar is 15 oktober de internationale" Breast Health Day".

Het gedatailleerd programma vindt U op : www.breasthealthday.org


Artikel lezen


3 okt 2015 - Tussen hoop en vrees - een infodag voor mensen met uitgezaaide borstkanker

Als borstkankerpatiënt leef je "Tussen Hoop en Vrees", onder deze titel organiseert Borstkanker Vlaanderen speciaal voor mensen met uitgezaaide borstkanker een infodag op zaterdag 3 oktober 2015.

Provinciehuis (op wandelafstand van het bus- en treinstation Leuven)
Provincieplein 1
3000 Leuven

Programma, Workshops en Inschrijving voor deze infodag op de webpagina "Tussen Hoop en Vrees" van de website van Borskanker Vlaanderen.

 


Artikel lezen


3 sept 2015 : Bijeenkomst van "groupe d'accompagnement pour le cancer du sein" in het kader van het project" kwaliteitsindicatoren borstkanker" van het kankerregister en van de Stichting tegen Kanker, EDB is partner.

In het kader van dit project hebben de ziekenhuizen uit Brussel en Wallonië eind vorig jaar een individueel feedback-rapport gekregen voor de incidentiejaren 2007-2008. Om zich te kunnen plaatsen kregen ze ook een statistische verwerking voor het geheel van de ziekenhuizen in België.

De groep geeft ondersteuning en medewerking zodat dit jaar de berekening en de mededeling van de resultaten 2009-2011 kan verwezenlijkt worden.


Artikel lezen
11 juni 2015 - Studienamiddag: Warmeborstreconstructie

Studienamiddag: WarmeborstreconstructieDe Vlaamse Vrouweenraad organiseert een studienamiddag voor analyse van de kosten voor vrouwen die een autologe borstreconstructie ondergaan na borstamputatie voor kanker.

De aanwezigheid van Ri De Ridder, Directeur-generaal Geneeskundige Verzorging van het RIZIV toont aan dat de overheid oog heeft voor het probleem.

R.De Coninck en M.Mortier, leden Europa Donna Belgium spreken tijdens deze zitting over de opvolging van vrouwen na warme borstreconstructie

In de conferentiezaal van Amazone in Brussel : 11 juni 2015 van 14u00
Meer info op de pagina  op Studienamiddag 'Warmeborstreconstructie'.


Artikel lezen29 april 2015 - Lancering van het initiatief « Werkhervatting na kanker »

Werkhervatting na kanker is niet evident. Kom op tegen Kanker en de westvlaamse Christelijke Mutualiteiten lanceren een pilootproject om individuele of groepsbegeleiding te bieden voor werkhervatting.

E.Joos, fysioteerapeute en ondervoorzitster Europa Donna Belgium, neemt deel aan deze presentatie van het project door Christel Wigeers (koniklijke Villa Oostende)

Meer inlichtingen zijn « on line » : werkhervatting na kanker.


Artikel lezen