1 december 2018. Voorstelling what the luck

what_the_luck_540-340.jpg

Europa Donna Belgium ondersteunt en woont de voorstelling van de schets "What the luck ?" bij.

« Toen ik klein was, was ik steeds bang mijn astrologisch teken te zeggen, omdat ik bang was dat ik zou ziek worden. Kreeft, Cancer in het Frans en het Engels! Ik dacht dat die ziekte al in mijn was. Dat leek niet zo dom te zijn, want blijkbaar zat er al eenkiempje in de potgrond. »

Het BRCA1 is een erfelijk gen dat in haar muterende fase aan de oorsprong ligt vanborst- en eierstokkankers. Dat gen, dat me doorgegeven werd, heeft me doen verstaan dat we niet onsterfelijk zijn, en heeft alle illusie van veiligheid weggenomen.“BRCA1”, een koude, precieze term, is de basis van intieme en familiale invraagstelling van universele emoties. Het doorgeven was niet zonder lijden, maar het is de mutatie die belangrijk is. We leven allen met een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Me dunkt dat elk van ons moet werken aan vreugde. Dat is in elk gevalmijn verantwoordelijkheid.

Muteer, of muteer ik niet? Dat is de vraag…

In 2013 bleek Angélina Jolie het BRCA1-gen te dragen. Toen nam ze een radicale beslissing die 90 percent van het risico deze kanker te ontwikkelen vermindert en nam ook de zware gevolgen van dergelijke ingreep aan: een preventieve mastectomie.

Maar hoe weten we dat we door deze daad onze hartpijn genezen, zo diep in ons vlees geankerd, tot de duizend natuurlijke folteringen die legaten zijn van deze situatie?

Met deze Schetsen, zitten de toeschouwers in de eerste loge, tegenover de artiesten, en zijn zij getuigen van het scheppingsproces. Deze voorstellingen geven de eerste vorm van een spektakel te zien, en kunnen achteraf soms deel uitmaken van het programma van het volgend theaterseizoen. Na afloop van de voorstelling ontmoeten de artiesten de toeschouwers die het wensen om hun mening, emoties en commentaar te krijgen. Deze discussies zullen hun werk voeden en hen helpen de toekomstige voorstelling te verfijnen.

Regie: Serge Demoulin
In het theater “Le Public”

https://www.theatrelepublic.be